Yleistä

Kiinalainen Puupioni on vanhimpia puutarhakasveja maailmassa. Sen viljelyhistoria ulottuu yli 4000 vuoden taakse Huang Keisarin ja Xian Dynastian aikakausiin. Kiinalaista puupionia on muinaisista ajoista lähtien kutsuttu kukkien kuninkaaksi ja se kuuluu kiinalaisen kulttuurin jalokiviin. Taiteilijat ovat luoneet runoja ja maalauksia ylistäen puupionin kauneutta ja suloisen kauniista puupionista on tullut onnellisuuden, varallisuuden, ystävyyden sekä hyvän onnen symboli.

Puupionin kukat ovat erittäin kauniita. Niiden terälehdet ovat kuin silkkiä ja valo loistaa niiden läpi saaden aikaan ainutlaatuisia väriyhdistelmiä. Kiinalaisen puupionin huumaavasta tuoksusta kirjoittaa 900 – luvun kirjailija: Joka kerta, kun Hänen Keisarillinen Korkeutensa astui puutarhaansa ihailemaan kukkivia puupionejaan, niiden huumaava tuoksu sai hänet toteamaan: “Varmastikaan ei tällaista kukkaa ole voinut olla ihmisten keskuudessa aiemmin”.

Kiinalainen Puupioni on majesteettinen näky. Pensaan ryhdikkäät puumaiset varret kantavat syvään uurrettuja lehtiä eikä se tarvitse tukemista kukinta-aikaan. Varret eivät kuole kasvukauden loputtua (lehdet putoavat), vaan jatkavat kasvuaan seuraavana keväänä. 

Kiinalaiset puupionit ovat omajuurisia, jolloin ne ovat voimakaskasvuisempia ja talvenkestävämpiä kuin vartetut puupionit. Omajuuriset puupionit aloittavat kukinnan nuorempina ja kukkivat runsaammin ja pidempään kuin vartetut. Kukkien muoto vaihtelee terälehtien määrän ja muodon mukaan yksinkertaisesta monenlaisiin kerrottuihin. Kukkien halkaisija on 15 – 25 cm ja kukinta-aika on alkukesä. Puupionien huumaava tuoksu vaihtelee lajikkeittain. Pensas kasvaa vuosien kuluessa 1,00 – 1,90 metriä korkeaksi ja leveäksi.

Kiinalaista puupionia voidaan Suomessa kasvattaa vyöhykkeillä I – V. Mitä pohjoisemmaksi mennään sen tärkeämpää on kasvupaikan valinta ja talvisuojaus. Puupionien oikea istutusaika on alkusyksy. Tällöin taimien pääjuuret kasvattavat elintärkeitä hiusjuuria ennen maan kovettumista ja puupioni on valmiina kasvuun seuraavana keväänä. 

Näin puupionin sisäinen kasvurytmi ei mene sekaisin, kuten tapahtuu kevätistutuksessa. Jo entisaikojen kiinalaiset puupioninkasvattajat tiesivät, että keväällä istutettu paljasjuurinen puupioni ei tule koskaan kasvamaan ja kukkimaan kunnolla, vaan se saattaa jopa kuolla. Puupioni on istutettava hyvin vettä läpäisevään tai salaojitettuun paikkaan, sillä sen juuret eivät kestä paikallaan seisovaa vettä. Kasvualustaksi puupionille kelpaa tavallinen ilmava puutarhamulta ph 6 – 7. Puupioni on aurinkoisen paikan kasvi, mutta pieni varjostus ehkäisee kukkien haalistumista ja pidentää kukintaa helteisellä säällä. Varaa jokaiselle taimelle kasvutilaa 1,5 m², sillä muutamassa vuodessa kiinalaisesta puupionista kasvaa puutarhasi katseiden vangitsija. Kukkien määrä kasvaa vuosittain ja satavuotias kiinalainen puupioni on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Muutaman vuoden kuluessa pensaassa on kymmenittäin näitä hurmaavan kauniita kukkia. Kiinalainen puupioni on helppohoitoinen ja sitä eivät vaivaa juuri mitkään hyönteiset eivätkä taudit.