Tervapääskyhotelli

Tervapääskykerrostalon yksiöiden mitat: leveys 36 cm x syvyys 22cm x korkeus 22cm. Lentoaukon koko noin 2,8cm x 6,5cm. Koko rakennelman leveys 108 cm ja korkeus noin 125 cm peltikattoineen. Painoa koko komeudelle telineineen noin 50 kg. Kerrostalon alimmat yksiöt ovat noin kuuden metrin korkeudella. Kerrostalon mitat muotoituvat sen mukaan mitä materiaalia oli tarjolla koska se on rakennettu kierrätysmateriaaleista.

Kerrostalo tuntuu olevan hyvinkin mieluinen kun heti ensimmäisenä kesänä 2020 ainakin 4 pönttöön on ollut vakituisempaa trafiikkia. Myöhemmin tarkentuu kuinka monessa asunnossa itse pesintä käynnistyy. Tontin vanhoissa kottaraisenpöntöissä on tänä vuonna viidessä asukkaat. Siispä ilmatilassa on melkoinen viuhkinta kun tervapääskyt, räystäspääskyt ja haarapääskyt luovivat reittiään sinne sun tänne.

Kerrostalo on sijoitettu lentosuunnaltaan länteen, suojaan keskipäivän paahteelta.

Kerrostalossa on 15 pesäpönttöä.

Asukas sujahtaa yksiöönsä.

Huomaa korkkinen lasinalusta. 

Yksiöiden taustalevyt reietetty ylälaidasta ilmanvaihdon takaamiseksi.  

Jalusta

Havannankoiran villaa pesäalustojen pehmikkeenä.

(2020) Tästä pesästä lähti lentoon ainakin yksi tervapääskyn poikanen.

Myös muissa kerrostalon pesissä yövyttiin ja niitä oli myös alettu koristelemaan ilmasta kerätyllä materiaalilla mahdollisesti jo tulevan vuoden pesintää varten.  

Myös tervapääskyjen (apus apus) määrät ovat huolestuttavasti vähentyneet ja ne ovat erittäin uhanalaisia. Voit helpottaa niiden pesäpulaa nostamalla puuhun tai rakennuksen räystään alle vähintäin 4 metrin korkeuteen kottaraisen pöntön, pöntön pohjalle voit laittaa pehmikkeeksi kerroksen esim. sahanpurua. Pöntölle on oltava vapaa lentoväylä ja se on oltava suojattu keskipäivän paahteelta, muutoin keskenkasvuiset poikaset paahtuvat pesään kesähelteillä ja hyppivät pesästä lentokyvyttöminä.

Jos kävisi niin onnekkaasti, että kottarainen pesisi pönttöön niin tervapääsky ehtii pesiä vielä samana kesänä kottaraisen jälkeen.

Oulaisten Tervapääskyhotelli

2022
Uusi tervapääskyhotelli lähdössä asiakkaalle Pohjanmaalle!

Rakennan tilauksesta hotelleja myös tervapääskyille!

Tervapääskyn Pesäpönttö Tilaus

Pohjois-Pohjanmaalle Oulaisiin matkannut tervapääskyhotelli löysi pitkän pähkäilyn jälkeen paikkansa kesämökin yläkerran parvekkeelta. Ainutlaatuinen sijoituspaikka tuo hotellin silmiinpistävästi esiin talon silhuetista. Hotelli on kuin ornamentti, joka kruunaa kesämökin julkisivun. Tontilla tai sen läheisyydessä ei ole aiemmin pesinyt tervapääskyjä. Ainoastaan korkealla taivaalla on voinut silloin tällöin nähdä tervapääskyjen liitelevän.

Hotelli asennettiin paikalleen alkusyksystä 2022 ja tänä keväänä se oli valmiina vastaanottamaan kesäasukkaita. Hotelli ei saanut minkäänlaista vastakaikua ennenkuin kesäkuun puolenvälin jälkeen aloitettiin tervapääskyn laulun soitto puhelimella ja bluetooth kaiuttimella. Alle vartin soittamisen jälkeen pärähti parvi tervapääskyjä paikalle ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Sen jälkeen tervapääskyt ovat vierailleet hotellilla päivittäin tehden lähestymislentoharjoituksia pesäkoloille ja selvästikin yhdessä kolossa viivytään jo pidemmän aikaa. Tässä taas todiste kutsuäänen soiton voimasta. Ilman kutsuäänen soittoa saattaa kulua useita vuosia ennenkuin pääskyt löytävät tarjolla olevat uudet pesäpaikat. 

Luonto palkitsee kesämökkiläiset uhanalaisen tervapääskyn pesintämahdollisuuksien parantamisesta kesäpäivän kruunaavaalla konserttilla lentonäytöksineen seuraavalla You Tube videolla