Istutus ja Hoito

Kiinalaisen Puupionin istutusajankohta Suomessa on alkusyksy. Lepotilassa olevien paljasjuuristen taimien pääjuuret kasvattavat tällöin elintärkeän hiusjuuriston ennen maan jäätymistä. Paljasjuurisia taimia ei voi istuttaa keväällä maan ollessa pitkään roudan vallassa ja koska taimi alkaa kasvaa jo + 4 ºC lämpötilassa niin se ei ehdi kasvattaa hiusjuuristoa ennen taimen kasvuun lähtöä. Kevätistutuksen seurauksena on kasvurytmin sekoaminen useaksi vuodeksi ja usein taimi jopa kuolee. Jo entisaikojen kiinalaiset puupioninkasvattajat huomioivat keväällä istutettujen taimien kituvan kasvun, huonon kukinnan ja lyhytikäisyyden.

Suomessa Kiinalaista puupionia voi kasvattaa vyöhykkeillä I – V. Mitä pohjoisemmaksi mennään sen tärkeämpää on kasvupaikan valinta ja talvisuojaus. Kiinalaisen puupionin voit istuttaa puolivarjosta täysin aurinkoiseen paikkaan. Hienoinen varjostus puupionin kukinta-aikaan hidastaa kukkien haalistumista ja pidentää kukintaa. Istutuspaikka täytyy olla hyvin vettäläpäisevä tai salaojitettu, sillä puupionin juuret eivät kestä paikallaan seisovaa vettä. Istuta taimet rinteeseen tai tasamaalla kohopenkkiin.

Kiinalaiset puupionit pitävät hieman savisesta humuksisesta maaperästä. Istutuspaikkaa voit parantaa esim. hyvin palaneella kompostilla. Älä lannoita voimakkaasti istutusvaiheessa, jotta taimi juurtuisi paremmin. Voit sekoittaa kompostia tai muuta lannoitetta kuopan pohjalle, jonne taimen juuret eivät vielä istutusvaiheessa yllä. Älä istuta liian lähelle muita puita ja pensaita, jotka ryöväävät puupionin ravinteet. Maansyvyys pitää olla vähintään 60 cm, mielellään enemmän, koska puupioni kasvattaa osan juuristaan yli metrin syvyyteen.

Istuta puupionin taimet vähintään 120 cm etäisyydelle toisistaan. Istutuskuoppa (noin 60cm halkaisijaltaan ja 60 cm syvyydeltään) tulee olla riittävän suuri, jotta juuret voidaan levittää täyteen pituuteen. Kasaa taimen alle multakeko ja levitä juuret varovasti kerroksittain täyteen pituuteen lisäämällä multaa juurien väliin. Taimi istutetaan vanhaan kasvusyvyyteen juurien ja varsien yhtymäkohdan jäädessä pari senttiä maan alle. Toisella kädellä tuet tainta ja toisella lisäät varovasti hienojakoista multaa varmistaen ettei istutuskuoppaan jää ilmataskuja. Tämän jälkeen viimeistelet istutuksen tiivistäen kastelemalla istutusalueen.

Myöhemmin ensipakkasten kovetettua maanpinnan multaa taimen vartta kekomaisesta ylöspäin noin 20 cm. Tämän lisäksi voit käyttää taimen talvisuojaukseen lunta, havuja, olkia, pakkaskangasta… tms. Ensimmäisenä talvena taimen suojaus on pakollista. Myöhempinä vuosina vaivannäkösi puupioni palkitsee runsaampana kukinta ja nopeampana kasvuna.


Kiinalaista puupionia ei tarvitse kastella kuin kaikkein kuivimpina jaksoina, sillä normaalisti pensaan syvälle ulottuvat juuret löytävät tarvittavan kosteuden. Ensimmäisenä kasvukautena taimi tarvitsee hieman enemmän kastelua, koska juuret eivät ole vielä täysin kehittyneet. Jos kevät ja alkukesä on ollut kuiva, niin voit avittaa puupionia maltillisella kastelulla, jolloin saat aikaan runsaamman kukinnan. Ole varovainen kastelussa, koska liika kosteus saa juuret mätänemään ja siitähän ei tunnetusti hyvää seuraa.

Lannoita puupionia kolme kertaa vuodessa 2/4 osaa kukinnan jälkeen kesäkuussa , 1/4 syksyllä ja 1/4 keväällä lehtien ilmestyessä. Liian voimakas lannoitus vähentää kukintaa ja heikentää uusien varsien talvenkestävyyttä. Lannoitukseen voit käyttää orgaanisia lannoitteita esim. luujauhoa, hyvin maatunutta kompostia tai hyvin palanutta lehmänlantaa. Jos käytät keinotekoisia lannoitteita, niin tarkista että lannoite on vähätyppinen eli fosforia ja kaliumia on suhteessa enemmän. Levitä lannoite varovasti sekoittaen pintamultaan pensaan ulkokehälle vahingoittamatta lähellä maanpintaa kulkevia juuria. Kastele lannoituksen jälkeen, jos on kuivaa. Ensimmäisenä kasvukautena lannoitat varovaisemmin, tarpeen mukaan, ottaen huomioon tekemäsi maanparannukset istutusvaiheessa.

Poista ensimmäisenä vuotena siemenkodat mahdollisen kukinnan jälkeen, jotta taimi pääsee heti kasvattamaan uusia silmuja ja valmistautumaan uuteen kasvukauteen. Myöhempinä vuosina koristeellisten siemenkotien poistaminen ei ole tarpeellista ja mahdolliset siemenet voit kylvää niiden valmistuttua (mustat siemenet) samantien, jolloin ne eivät ehdi vaipua horrokseen ja ensimmäiset siemenet itävät jo seuraavana keväänä. Ensimmäisen kukan kylvämääsi siementaimeen saat aikaisintaan 5 – 7 vuoden kuluttua (kukan väri ja muoto on yllätys). Puupionia ei tarvitse leikata. Kuivuneet varret voit poistaa varovasti, kunhan olet varma että ne ovat todella kuolleita.