Törmäpääskyhotelli

Pääskyrinne, Karuna / Sauvo

Takatalvi yllätti hotellinrakentajan.

Törmäpääsky, riparia riparia, tuo pienin Suomessa pesivistä pääskysistä on myös erittäin uhanalainen. Törmäpääsky pesii luonnostaan hiekkakuoppien seinämissä sekä jokien että rantojen hiekkatörmissä. Törmäpääskyillä on pulaa sopivista pesäpaikoista ja sen vuoksi se pelottomasti pyrkii hyödyntämään vähänkin soveliaat ihmisten toiminnallaan aikaansaamat väliaikaisetkin maansiirtokasat.

hotellin kuljetus 

Rakentamani hotellin leveys on 3,60 m, korkeus 2,60 m ja syvyys 1,20 m. Hotellissa on pesäpaikka 60 törmäpääskypariskunnalle. Yksittäinen pesä koostuu puubetonista valmistetusta tunnelista, jonka pituus on 45 cm. Tunnelin sisääntuloaukon ja itse pesäkäytävän halkaisija on 5 cm. Tunnelin päässä on puinen hiekalla vuorattu pesäkammio, jonka leveys on 13,3 cm, korkeus 13,3 cm ja syvyys 15,7 cm. 

60 pesäkammiota

Hiekkaa hotelliin rakennusmestarin valvonnassa. 

Pesäkammio

pesäkäytävä

6:s kesäkuuta 2022 napatussa kuvassa näkyy törmäpääskyn heinänkorsista rakentama valmis pesäkuppi, pesintää ei vielä hotellilla ensimmäisenä kesänä aloitettu. Törmäpääskyt tutkailevat koko pesimäkauden uusia mahdollisia pesäpaikkoja ja rakentavat uuteen pesäpaikkaan valmiin pesän, varsinainen pesintä alkaa sitten seuraavana pesimäkautena.

2023 

Törmäpääskyt jatkoivat pesienrakennusta siitä mihin viime vuonna jäivät. Videolla 13.5.2023 terhakas pesämateriaalien keruu käynnissä.

26.6.2023 Törmäpääskyhotellissa on pesintä käynnissä kahdessa pesäkammiossa. Ensimmäisen pesän poikaset ovat lähteneet lentoon. Kolmannessakin pesäkammiossa aloitettiin pesintä eli yhteensä kolme poikuetta pyrähti lentoon törmäpääskyhotellista 2023.

Takaseinän ovesta pääsee huoltamaan hotellin pesäkammioita.

Hotellin etuosan alareunassa on pelti estämässä petoja kiipeämästä pesäkoloihin. Tarvittaessa hotelliin voidaan lisätä 28 pesäpaikkaa, jolloin kokonaismäärä olisi 88 pesäkammiota. 

Hotellit valmiina vastaanottamaan asukkaansa.

Törmäpääskyhotelli 2024

Suunnittelen ja rakennan tilauksesta myös törmäpääskyhotelleja ja törmäpääskyn pesäyksiköitä. Pesäyksikkö on koivuvanerilla päällystetty puubetonitunneli, jonka perällä hiekalla osittain täytettävä pesäkammio. Koska myös törmäpääsky pesii yhdyskunnissa niin rakennettavaan tekopesätörmään on sijoitettava vähintäin 10 puubetonipesäyksikköä, jolloin mahdollistetaan uuden törmäpääsky-yhdyskunnan syntyminen.

Uusi 60 puubetonipesätunnelin törmäpääskyhotelli lähdössä asiakkaalle tarjoamaan uhanalaisille törmäpääskyille pesintämahdollisuudet keväälle 2024.

Uusia törmäpääskyn pesätunneliyksiköitä lähdössä asiakkaalle. Koivuvaneripäällysteisen (12mm) pesäyksikön kokonaispituus 50cm, puubetonitunnelin halkaisija 5cm, pesäkammio 13,6cm x 13,6cm x 15,3cm (k, l, s).

Tilaukset ja tiedustelut:

info@puupioni.fi

puh. 050 5981 770