Törmäpääskyhotelli

Takatalvi yllätti hotellinrakentajan.

Törmäpääsky, riparia riparia, tuo pienin Suomessa pesivistä pääskysistä on myös erittäin uhanalainen. Törmäpääsky pesii luonnostaan hiekkakuoppien seinämissä sekä jokien että rantojen hiekkatörmissä. Törmäpääskyillä on pulaa sopivista pesäpaikoista ja sen vuoksi se pelottomasti pyrkii hyödyntämään vähänkin soveliaat ihmisten toiminnallaan aikaansaamat väliaikaisetkin maansiirtokasat.

hotellin kuljetus 

Rakentamani hotellin leveys on 3,60 m, korkeus 2,60 m ja syvyys 1,20 m. Hotellissa on pesäpaikka 60 törmäpääskypariskunnalle. Yksittäinen pesä koostuu puubetonista valmistetusta tunnelista, jonka pituus on 45 cm. Tunnelin sisääntuloaukon ja itse pesäkäytävän halkaisija on 5 cm. Tunnelin päässä on puinen hiekalla vuorattu pesäkammio, jonka leveys on 13,3 cm, korkeus 13,3 cm ja syvyys 15,7 cm. 

60 pesäkammiota

Hiekkaa hotelliin rakennusmestarin valvonnassa. 

Pesäkammio

pesäkäytävä

6:s kesäkuuta 2022 napatussa kuvassa näkyy törmäpääskyn heinänkorsista rakentama valmis pesäkuppi, pesintää ei vielä hotellilla ensimmäisenä kesänä aloitettu. Törmäpääskyt tutkailevat koko pesimäkauden uusia mahdollisia pesäpaikkoja ja rakentavat uuteen pesäpaikkaan valmiin pesän, varsinainen pesintä alkaa sitten seuraavana pesimäkautena.

Takaseinän ovesta pääsee huoltamaan hotellin pesäkammioita.

Hotellin etuosan alareunassa on pelti estämässä petoja kiipeämästä pesäkoloihin. Tarvittaessa hotelliin voidaan lisätä 28 pesäpaikkaa, jolloin kokonaismäärä olisi 88 pesäkammiota. 

Hotellit valmiina vastaanottamaan asukkaansa.