Ajankohtaista!

Pohjois Iin kyläyhdistys, kuva Anita Sievänen, Hiastinhaaran luontopolku

Oletko tietoinen, että ympäri Suomen Ely-keskukset tarjoavat vuosittain eri kanavien kautta tukea erilaisiin ympäristöprojekteihin.
 
Esimerkiksi Pohjois-Iin kyläyhdistys sai tukea Hiastinhaaran luontopolulle pystytettyyn räystäspääskyhotelliin https://www.facebook.com/share/p/uyWDFTv4v7i36zCQ/
 
“Tukea yleishyödylliseen investointihankkeeseen voi saada julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö, kuten oppilaitos, järjestö, kyläyhdistys tai osuuskunta”
 
Eikun toimeksi, jos haluat saada aikaan jotain näkyvää ja käsinkoskeltavaa ympäristönsuojelun saralla…
Vielä pariutumattomat tervapääskyt etsivät tähän aikaa vuodesta loppuelämänsä pesäkoloaan. Löydettyään sopivan pesäkolon ne leimautuvat pesäpaikkaan ja pariskunta palaa samaan pesään vuodesta toiseen. Jos uusit tervapääskyn pesäpöntön niin asenna pönttö täsmälleen saamaan kohtaan, jotta pöntössä pesinyt pariskunta löytää pesäpaikkansa edelleen. Uusi rivitalo lähdössä asiakkaalle Lohjalle.

Pelkosenniemi 7.6. Aniitta Räsäsen pihapiirissä on räystäspääskyillä ihastusta ilmassa kun talon emäntä tarjoaa valmiit kesäasunnot turvalliseen pesintään, kaikki kahdeksan puubetonipesää https://www.puupioni.fi/puubetonipesat/ varattiin sen sileän tien.

7.6.2024 Aniita Räsäsen tervehdykset Pelkosenniemeltä. Jo useana vuonna käpytikka on tuhonnut räystäspääskyjen savipesät ja poikueet ovat joutuneet parempiin suihin. Viime vuonna kesäkuun lopulla taas täystuhon jälkeen asennettiin neljä PUUPIONIN puubetonipesää https://www.puupioni.fi/puubetonipesat-tilaus/ ja räystäspääskyt muuttivat uusiin pesiin samantien alkaen sisustamaan niitä. Uusintapesintää eivät pääskyt enää ehtineet aloittaa kun ollaan kuitenkin melkoisen pohjoisessa.
Tänä keväänä asennettiin vielä neljä puubetonipesää lisää ja nyt kaikissa 8 puubetonipesässä ovat kesäasukkaat aloittamassa pesinnän. Lisäksi ilman puubetonipesää jääneet räystäspääskyt yrittävät taas muurata uuden pesänsä viimevuotisten raunioiden pohjalle. Pihalla pidetään rakentajia ja sisustelijoita varten savilätäkköä ja pehmikkeeksi pystykorvan lyhyttä pohjavillaa

5.6.2024 / Videotervehdys Ylläksen Yöpuun Vesa Kaulaselta Äkäslompolosta. 2023 keväällä Vesa rakensi ohjeistukseni mukaan törmäpääskyhotellin, johon asennettiin 20 kpl PUUPIONIN rakentamaa törmäpääskyn puubetonipesätunneliyksikköä https://www.puupioni.fi/tormapaaskyhotelli/ . Viime kesänä törmäpääskyt rakensivat useisiin pesätunneleihin valmiita pesäkuppeja heinistä ja nyt törmäpääskyillä on varsinainen pesintäkausi edessä.

Pääskyrinne 2.6.2024 klo 08.30 Vanhemmat jo aiemmin pesineet pääskyset ovat jo aloittaneet haudonnan valmiissa puubetonipesissä kun taas nuoremmat ensi kertaa pesivät vielä ehostelevat pesiään. Siksi on tärkeää, että tarjoat pääskysille kosteaa savea, kuopaistuna vaikka ojan pohjalta, jotta ne pääsevät pesänrakennuksen makuun ja pidät saven kosteana. Päivittäin saapuu vielä uusia pääskysiä muuttomatkaltaan ja hyvillä pesimäpaikoilla pääskyset pyöräyttävät usein vielä toisen poikueen, joten vielä ehdit hyvin asentamaan uuden puubetonipesän helpottamaan pääskysten pesintää. https://www.puupioni.fi/puubetonipesat-tilaus/

Pääskyrinne 29.5.20204, 3 kpl tervapääskyn kolmen pesän rivitaloa lähdössä Kuopion Puijonlaaksoon. Kevättalvella suoritetun kattoremontin yhteydessä katon tuuletusraot tukittiin ja asennettiin yksi tervapääskyn rivitalo. Nyt tervapääskyjen saavuttua havahduttiin vanhaa menettyä pesäpaikkaansa etsivien lintujen monilukuiseen määrään ja päätettin asentaa vielä kolme rivitaloa lisää. Tervapääsky on todella huomaamaton pesijä, sen pesäpaikkoja on vaikea huomata maasta katsoen ja arvioida niiden todellista lukumäärää talon kattorakenteiden suojassa.

Tervapääsky ei hevillä pesäpaikkaansa vaihda – näin ne huomioitiin taloyhtiön remontissa

https://areena.yle.fi/1-70937506

 

Tervapääsky ei hevillä pesäpaikkaansa vaihda – taloyhtiö huomioi pääskyjen tarpeet remontissa

YLE / luonnonsuojelu

Tervapääsky haluaa pesiä tutussa paikassa, vaikka ympäristö olisi muuttunut. Uusi luonnonsuojelulaki pyrkii turvaamaan samassa paikassa vuosittain pesivien eläinten pesäpaikkoja. Lausunnot: lainsäädäntöneuvos Leila Suvantola ympäristöministeriö ja Ylitarkastaja Liisa Maanpää Varsinais-Suomen ely-keskus.

21.5.2024 asennettin Tampereen Lentävänniemessä As.Oy. Kuhankartanon kerrostalojen tuuletusparvekkeille kaksi Puupionin suunnittelemaa ja rakentamaa tervapääskyn kolmen pesäyksikön rivitalopönttöä. Pesät korvaavat julkisivuremontissa menetettyjä pesäpaikkoja. Kyseessä uusi malli, joka asennetaan rakennuksen katon suojaan.

Pääskyrinne Sauvo/Karuna 19.5.2024. Nyt kun pesimäkausi on aluillaan niin pääskyt kohentelevat pesiään ja rakentavat kokonaan uusia. Vähintä mitä voit tehdä avittaaksesi haara- ja räystäspääskyjä on tarjota niille ojan pohjasta kuopaistua savea ja pitämällä sen kosteana. Itse kärräsin kottikärryllisen ja hyvin näytää kelpaavan…

16.5.2024 Pääskyrinne Sauvo/Karuna, Törmäpääskyillä on pesänkohennus täydessä vauhdissa, silppusin hieman kuivaa heinää soratielle ja hyvin tuntuu materiaali kelpaavan.

Räystäspääskyt saapuivat eilen 14.5. jo Äkäslompolon korkeudelle asti Vesa Kaulasen pihapiiriin ja asettuivat samantien taloksi vasta asennettuihin PUUPIONIN puubetonipesiin.

Pääskyrinne, Karuna/Sauvo 14.5.2024 klo 6.30. Julistamme kesän alkaneeksi, ensimmäiset kaksi törmäpääskyä ilmestyivät tänä aamuna tutkimaan vanhoja pesäkolojaan hotellissa. Samalla kesän ensimmäinen tervapääsky viisti ilmaa pääni yllä ja liittyi jo aiemin saapuneiden haarapääskyjen ja räystäspääskyjen seuraan.

11.5.2024 Pohjois-Ii, Hiastinhaaran luontopolku

Pohjois-Iissä on aikaansaava kyläyhdistys, siellä ei nokka tuhise kun pistetään asiat järjestykseen, niin rupeaa homma rullaamaan ja tulosta syntyy. Uusi PUUPIONIN suunnittelema ja rakentama räystäspääskyhotelli, jossa on 40 räystäspääskyn puubetonipesää ja 16 tervapääskyn pesäkoteloa on kohta valmiina toivottamaan kesäasukkaat tervetulleiksi. Kuvat: Anita Sievänen

Taloyhtiö voi estää luontokatoa

Kaupungeissa taloyhtiöiden tontit ovat merkittävä osa pinta-alaa. Siksi vastuu tervapääskyjen pesäpaikoista tai puiden suojelusta on myös meillä asukkailla.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010411714.html

Puupioni suunnitteli ja rakensi tervapääskynpesät myös kyseiselle taloyhtiölle Espoon Viherlaaksoon. https://www.puupioni.fi/tervapaaskyn-pesalaatikko-tilaus/

Pääskyrinne 8.5. klo 8.30 Hieman ovat huurteisia pääskyt pakkasyön jälkeen… rantakoivuissa on hyvä antaa aamuauringon säteiden lämmittää.

6.5.2024 PUUPIONIN suunnittelema ja rakentama räystäspääskyhotelli lähdössä Espooseen. Hotelli on uudenmallinen eli puubetonipesät yhteensä 46 kpl ovat kahdessa kerroksessa (36 kpl ulkokehillä ja 10 kpl sisäkehällä). Lisäksi ylimmässä kerroksessa on tervapääskyille 16 kpl vanerista pesäkoteloa.

Pääskyrinne, Karuna/Sauvo 5.5.2024.
Vuoden ensimmäinen oma haarapääskypariskunta saapui aamun valjetessa tiirailemaan kesäasuntonsa antennilta maisemia. Herra meinasi, että mennään suoraan asiaan kun kerran on puubetonipesät valmiina asuttavaksi niin ei tarvitse heti alkaa rankan etelänmatkan jälkeen muuraushommiin vaan voi ottaa hieman rennommin. Kuvassa erottuu hyvin sukupuolten välinen pyrstösulkien pituusero.
Myöskin ensimmäiset kaksi räystäspääskyä saapuivat aamutuimaan tutkimaan hotellinsa valmiita puubetonipesiä. Kun on kesäasunnot valmiina niin pesintäkausi pääsee heti vauhtiin ja ehditään jopa pyöräyttämään useampi poikue.

Pääskyrinne, Karuna / 26.4. Sauvo . Tervapääskyn vaneripesiä lähdössä Espoon Viherlaaksoon. Kerrostalojen katto- ja seinäremonttien yhteydessä asennetaan talojen seiniin 12 kpl kolmen pesäyksikön vanerista rivitalopesää ja pihapuihin 6 pl kolmen pesäyksikön vanerista kerrostalopesää. Tämä yhden asuntoyhtiön panostus luontokatoa vastaan tarjoaa pesintämahdollisuuden 54:lle tervapääskypariskunnalle. https://www.puupioni.fi/tervapaaskyn-pesalaatikko-tilaus/

Pääskyrinne Sauvo/Karuna, 24.4. No niin, kohta pääskyset ovat taas täällä, oletko valmiina toivottamaan heidät tervetulleiksi tarjomalla turvalliset pesäpaikat alkavalle pesintäkaudelle. https://www.puupioni.fi/puubetonipesat-tilaus/
Oletko tietoinen, että yksi pääskynen syö päivittäin yli 800 hyönteistä. Tarjoamalla niille pesäpaikan ne puolestaan siivoavat ilmatilan itikoista ja kärpäsistä, jolloin illanvietto terassilla tai rantasaunan suojissa onnistuu huitomatta ja lätkimättä. Pääskysen pesä on luonnollinen torjuntakeino itikoita vastaan. Sallimalla pääskysen pesinnän voit unohtaa kemialliset hyttysansat ja muut vekottimet kaupanhylle ja Luonto Kiittää!

Pääskyrinne / Sauvo, Karuna 6.4.2024. Uusi räystäspääskyhotelli valmiina lähtöön Pohjois-Suomeen. Hotellissa on 40 räystäspääskyn puubetonipesää https://www.puupioni.fi/puubetonipesat/ ja uutuutena 16 tervapääskyn pesäkammiota. https://www.puupioni.fi/tervapaaskyn-pesalaatikko-tilaus/

;