Historia

Kiinalaiset ovat kautta aikojen pitäneet puupionia maskottinaan sekä onnen, rauhan ja varallisuuden symbolina. Kansantarinat, runot ja esseet, jotka kertovat puupionista ovat tuttuja jokaiselle kadunmiehelle ja tarinat ovat levinneet niin taloon kuin tupaan ympäri Kiinaa. Puupioneista on tehty maalauksia ja monenlaiset käsityöntaidon näytteet ovat saaneet innoituksensa ja taiteellisen muotonsa sen majesteettisesta hahmosta. Kiinalaiset kutsuvat puupionia nimellä Mudan. Tätä hurmaavan kaunista ja taivaalliselta tuoksuvaa pensasta kutsutaan Kiinassa yleisesti Kukkien Kuninkaaksi.

Pionin viljelyllä on Kiinassa pitkät perinteet. Tutkimusten mukaan ja historiallisiin kirjoituksiin nojaten voidaan sanoa, että pioneja viljeltiin jo 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Pionin juurta käytettiin lääkinnällisesti jo Keisareiden Huang ja Yan valtakausina eli historia ulottuu yli 5000 vuoden taakse. Kuuluisaa muinaisilta ajoilta periytyvää pionin juuresta valmistettavaa kiinalaista perinteistä lääkettä pidetään yhä arvokkaana. Sitä käytetään edelleen muun muassa kuumeen alentamiseen, verenkierron parantamiseen, veritulppien poistamiseen, verenpaineen alentamiseen, yleisen vastustuskyvyn lisäämiseen jne.

Sui dynastian (581 – 618) aikana puupionista tuli kuuluisa ja arvokas koristekasvi. Ihmiset olivat kesyttäneet villin luonnossa kasvavan puupionin ja jalostivat kansanlääkkeenä käytetyn puupionin puutarhojen katseenvangitsijaksi. Talonpoikien viljelyn tuloksena puupionit alkoivat ilmestyä kuninkaallisten ja ylhäisön puutarhoihin ja tämä loi pohjan puupionien koristekasvatukselle. Tang – dynastian (618 – 907) aikoihin puupionien kasvatus sai todella tulta alleen. Puupioneja istutettiin mahtavia määriä Kuninkaallisten ja varakkaiden puutarhoihin.

“Puupioni, tuo todellinen taivaallinen kaunotar, ei koskaan jätä synnyttämättä yleistä kaaosta aloittaessaan kukintansa Keisarillisessa kaupungissa.”; kirjoitti ihmisten intohimosta Puupionejaan kohtaan Tang dynastian (618-907) aikainen runoilija Liu Yuxi. Song dynastian (960-1279) aikoihin puupionin kasvatus oli levinnyt Keisarien ja ylhäisön puutarhoista jo tavallisen kadunmiehen harrastukseksi. Näiltä ajoilta ovat peräisin mm. lajikkeet Yao Huang ja Wei Zi, joita kutsutaan myös Kukkien Kuninkaaksi ja Kukkien Kuningattareksi. Myös Er Qiao on yksi vanhimmista ja arvostetuimmista lajikkeista. Sen purppuraiset ja vaaleanpunaiset kukat ovat saaneet nimensä Qiaon perheen kahden kauniin sisaruksen mukaan, jotka elivät Wu keisarin aikakaudella.

Mahtavien hallitsijoiden valtakunnat ovat nousseet ja tuhoutuneet aikojen kuluessa, mutta vain suloisen kaunis puupioni on kestänyt vuosituhansien myllerrykset, vajoten välillä melkein unohduksen yöhön ja taas nousten ylimmäksi ihailun ja kunnioituksen kohteeksi.

Tällä hetkellä Puupionin kasvatus elää ennennäkemätöntä nousukautta. Yleisissä puutarhoissa ympäri Kiinan on puupioneille varattu erityisiä alueita, jotka peittyvät keväällä kukkamereen ja niiden parfyyminen tuoksu täyttää ilman. Pääkasvatusalueilla järjestetään kukinta-aikaan festivaaleja ja puutarhat täyttyvät miljoonista vierailijoista niin kotimaasta kuin ympäri maailmaa.

Pelkästään Luoyangin kaupungissa on yli 2 miljoonaa puupionipensasta ja noin 500 eri lajiketta 90 hehtaarin alueella. Kiinalaisten keskuudessa puupioni on ollut rakastetuin, vaalituin ja kunnioitetuin kukka sukupolvien ajan Keisarista tavalliseen kadunmieheen. Väsymättömän ja tinkimättömän tutkimustyön ja jalostuksen tuloksena syntyy vuosittain kymmeniä uusia lajikkeita, tällä hetkellä niitä on yli 800 lajiketta.

Ylivertaisen kiinalaisen omajuurisen puupionin maailmanvalloitus on täydessä vauhdissa. Nyt myös sinä voit päästä nauttimaan tämän taivaallisen kiinalaisen kaunottaren seurasta.