Räystäspääskyn Puubetonipesät

Alennus -15%,

kahden tai useamman puubetonipesän tilauksesta!
Tilaukset: info@puupioni.fi / puh. 050 5981 770
Sanonta kuuluu “pääskysestä ei päivääkään”…

Sympaattisten räystäspääskyjen pesimätouhujen seuraaminen on äärimmäisen koukuttavaa ja viihdyttävää niiden sosiaalisesta käytöksestä johtuen.

Nyt voit varmistaa kesän saapumisen tarjoamalla siivekkäälle ystävällesi kestävän ja turvallisen puubetonipesän. Räystäspääskyjen kannat ovat romahtaneet muutamassa vuosikymmenessä. Monissa elinympäristöissä hyönteisravintoa olisi kyllä räystäspääskyille tarjolla mutta turvallisista pesäpaikoista on huutava pula. Pääskyjen on vaikea löytää kosteaa savea salaojitetuilta pelloilta. Nykyajan liukkaat seinäpinnat eivät kannattele räystäspääskyjen omia pesärakenteita ja savipesät ovat myös usein pesärosvojen armoilla. Kehittämässäni puubetonipesämallissa on pidennetty kulkuaukko, jonka ansiosta räystäspääskyn poikaset ovat turvassa pesärosvoilta kuten käpytikka, harakka tai orava.

Pesät ovat käytännössä ikuisia elikä kestävät ” isältä pojalle ja tyttärelle…” Räystäiden alla ne ovat suojassa säiden rasituksilta. Puubetonipesä on liimattu vanerilevyihin ja varmistettu useilla ruuveilla. Pudotustestikin on tullut tehtyä vahingossa kun olen pudottanut useammankin kerran pesän 5,5 metrin korkeudesta maahan ja pesät eivät ole olleet moksiskaan.

PUUPIONIN puubetonipesän asentamisessa räystään alle et tarvitse ruuvimeisseliä kuin ensimmäisellä kerralla tai et tarvitse sitäkään, jos saat naapurin nikkari-Niilon ruuvaamaan pesän paikoilleen porakoneellaan. Tämän jälkeen et enää tarvitse työkaluja huoltaessasi puubetonipesää.

Puubetonipesä asennetaan vanerikiskojen varaan (kiinnityspaketti), jolloin pesä on helppo ottaa alas puhdistusta varten ja voit kääntää sen suuaukon talveksi seinäänpäin, jolloin varpuset tai tiaiset eivät pääse valloittamaan sitä talvipesäkseen ja pesä pysyy puhtaana. Puubetonipesä on helppo puhdistaa pesän katon huoltoaukon kautta. Pesää asennettaessa paikoilleen huoltoaukko umpeutuu kun pesän katto painetaan talon kattoa vasten tai sitten suljet huoltoaukon esim. vanerinpalalla.

Puubetonipesän saat alas seinältä räystään alta, jopa nousematta tikapuille kun ruuvaat yhteen pari listaa L-kirjaimen malliseen muotoon. Tällöin pidempi rima toimii vartena ja lyhyemmän rimanpätkän työnnät pesän suuaukosta sisään ja liu-utat pesän kiskoja pitkin irti seinästä ja samalla tavalla takaisin.

Räystäspääskyt suosivat talojen lappeen puoleisia räystäitä mutta eivät talon päätykolmiotkaan ole poissuljettuja pesäpaikkoja. Idän eli nousevan auringon suuntaan asennetut pesät ovat suosituimpia. Jos pesärauha on turvattu niin räystäspääskyt hyväksyvät jopa parin metrin (päälle) korkeudella olevat pesät. Vaikka räystäspääskyt ovat sosiaalisia yhdyskuntapesijöitä niin ne pesivät suotuissa paikoissa myös yksittäin.

Kun puubetonipesä on paikoillaan niin voit soittaa taivaalla liiteleville räystäspääskyille niiden laulua https://www.xeno-canto.org/species/Delichon-urbicum?pg=1 ilmoittaaksesi, että täällä asuu pääskyjen ystävä ja tarjolla olisi turvallinen, kestävä ja vuodesta toiseen varma majoituspaikka jälkikasvun kasvattamiseen. Voit ladata puhelimeen ilmaisen Aves Vox sovelluksen, jolla löydät helposti haluamasi linnun lauluäänen  www.xeno-canto.org sivustolta. Voit ladata ja asentaa sovellukseen suomen kielen niin haku onnistuu linnun suomenkielisellä nimellä.

Puubetonipesä (sis. kiinnityspaketin) hinta 34,80€ (sis.24% alv.).
Kahden tai useamman puubetonipesän tilauksesta -15% alennus,
jolloin hinta per puubetonipesä on 29,58€.

Kiinityspakettiin kuuluu kaikki asennuksessa tarvittava, niin vanerikiskot kuin ruuvit holkkeineen.

Jos haluat niin voit laittaa hieman kuivaa heinäsilppua (alle 1/2 cm pituista) pesän pohjalle, jolloin pesä on kutsuvampi ja toivottaa räystäspääskyparin tervetulleeksi. Muutoin ne viimeistelevät pesän itse kuivalla heinäsilpulla ja pesä on muutovalmis. Jos haluat tehdä pesän vieläkin houkuttelevammaksi (ei välttämätöntä) niin voit sotkea uutuuttaan hohtavan koivuvaneripinnan savella harmaaksi ja sutaista valkoisella maalilla pöntön reunaan “paskarantun” niin on räystäspääskyn aivan mahdoton olla asettumatta taloksi.

Räystäspääskyt aloittavat pesintänsä toukokuun lopulla – kesäkuun alkupuolella niinpä tekemällä tilauksen nyt niin ehdit hyvin kesän 2021 pesintätouhuihin mukaan…

Puubetonipesä (ilman kiinnityspakettia) hinta 29,80€ (sis.24% alv.)
Kahden tai useamman puubetonipesän tilauksesta -15% alennus,
jolloin hinta per puubetonipesä on 25,33€.

Ilman kiinnityspakettia puubetonipesä asennetaan parilla ruuvilla tai naulalla räystään alle.

Lähetettäessä tilauksen hintaan lisätään paketin postimaksu 7,90€.
Samalla postimaksulla kulkee useampikin pesä.
Postimaksu 6 puubetonipesän paketille on 7,90€.
Voit noutaa pesät sovittaessa myös Turusta

6 kpl Puubetonipesiä lähdössä maailmalle.
-15% alennus kahden tai
useamman puubetonipesän tilauksesta.

Kuva: Paula Häyrinen / SUMIAINEN

Tilaukset:

info@puupioni.fi

puh. 050 5981 770

 

Facebook: Räystäspääsky