Räystäspääskyhotelli

Räystäspääskyhotelli 2018

Majatalon räystäsmitat 3x3m ja räystäskorkeus päälle 5m. Pesäpaikkoja nyt 48 kpl, joista puubetoni tekopesiä 36 kpl ja tee se itse pääskyille 12 pesäkehikkoa. Invaasion yllättäessä on majatalon pesämäärää mahdollista nostaa ahdettuna jopa 100 pesään. Nyt ensimmäisenä kesänä 2018 räystäspääskyt pesivät kuudessa puubetonitekopesässä. Hotelli on rakennettu täysin kierrätysmateriaaleista.  Hotellin sijainti Karuna (Sauvo). Lähimmät pesät ovat sijainneet aiemmin noin 1 km päässä.

Reviiriään vaalivat haarapääskyt ovat ajaneet kesämökin räystäitä tutkailevat räystäspääskyt pois ja ovat itse rakentaneet pesiä vuosittain 4 – 6 kpl. Tervapääskyt puolestaan pesivät 5 – 7 metrin korkeudessa puihin nostettuihin kottaraisen pönttöihin. Tänä vuonna kuudessa pöntössä oli tervapääskyllä poikueet.

Räystäspääskyhotelli oli valmiina vastaanottamaan kesävieraat jo huhtikuun lopussa 27.4. ja ensimmäiset räystäspääskyt ilmaantuivat muuttomatkaltaan 3.5. Huolimatta toukokuun lämpöaallosta räystäspääskyt aloittivat pesintätouhunsa muurauksineen vasta kesäkuun alkupuolella. Oliko syynä sitten uusi erilainen pesäpaikka vai katsovatko linnut pesinnän aloituksen kalenterista?

Joka tapauksessa pääskyhotellin ensimmäinen vuosi on ollut menestys. Kesän aikana useat kymmenet räystäspääskyt ovat tutustuneet Räystäspääskyhotellin tarjoamiin palveluihin ja voi todeta ihastusta olleen ilmassa. Jännityksellä odotetaan leimuaako rakkaus vielä ensi keväänä ja voinko raportoida todellisista romansseista hotellin räystäiden varjossa puubetonipesien suojassa.

Pääskyjen määrä on vähentynyt huolestuttavasti koko Euroopan alueella mukaan lukien Suomi. Niinpä kaikki toimet pesintäolosuhteiden parantamiseksi ovat tarpeellisia.

PÄIVITYS 2019

Puubetonipesien määrä on nyt 50 kpl. Räystäspääskyt saapuivat tänä keväänä vappuna ja toukokuun puolessa välissä alkoi pesien suuaukkojen kohennus muuraamalla. Räppärit hautoivat ensimmäisiä munia jo 27.5. Nyt kesäkuun 2 päivänä ainakin 20 puubetonipesää on asuttuna. Räystäspääskyillä tuntuu olevan tapana hengailla useammissa pöntöissä pesintäkauden alkaessa ja parantelevat suuaukkoja savella muuraten. Lopulta sitten valitaan ne pesät, joissa pesintä aloitetaan. Viime vuonna 2019 myös käpytikka teki tuhojaan pesissä ja harakatkin kävivät kyttäilemässä hotellin nurkilla. Tuolloin oli käytössä vielä vanhan malliset pesät. Lopulta 16 pesää tuotti poikasia.

Päivitys 2020

Nyt kun 2020 on käytössä parannettu pesämalli eli kulkuaukot on pidennetty ja muutoikin on kulkuaukkojen mitat hiottu kohdilleen niin käpytikka on jättänyt pesät rauhaan ja harakatkin ovat pysyneet poissa räkättämästä. Puubetonipesien määrä on nyt 57 kpl. Tänä vuonna ensimmäinen räystäspääsky saapui 23.4. Aluksi näytti siltä kuin 15 pesässä olisi pöhinää niin lopulta poikasia pullahti ulos 12:sta puubetonipesästä (28.7. vielä 4 pesässä poikaset).

14.4.2023

Räystäspääskyhotelli on tarjonnut nyt viiden kesän ajan kesäkortteerin räystäspääskyille. Kuudennen pesintäkauden kynnyksellä hotelliin tehtiin hieman tanakampi vuosihuolto. Suuri osa puubetonipesistä vaihdettiin uudempaan vuosikertaan. Samalla taiteiltiin pesien reunaan  valkoisella maalilla paskarantut ja pesät vuorattiin heinäsilpulla. Tällä tavalla puubetonipesistä saadaan kutsuvampia ja ne näyttävät aiemmin asutuilta. Räystäspääskyt tunnistavat puubetonipesät turvallisiksi pesäpaikoiksi ja asettuvat taas taloksi kesän ajaksi.

Hyvin kelpaa kesäasukkaille myös uusitut puubetonipesät.

Aamunaloitus 13.7.2023 räystäspääskyhotellilla

Puubetonipesän valmistukseen tarvitset sementtiä, sahanpurua, vettä ja ripauksen suolaa. Pesän muottina voit käyttää styrox palloa,  halkaisija noin 16 cm.

2020 Räystäspääskyhotelli, Karhiniemen silta, Huittinen:

Karhiniemen sillan alta jouduttiin poistamaan poikkeusluvalla räystäspääskyn pesiä sillan remontin takia. Ely keskus tilasi suunnittelemani ja valmistamani räytäspääskyhotellin puubetonipesineen tarjoamaan räystäspääsky-yhdyskunnalle pesintämahdollisuudet myös vuodelle 2020. Tällä tavalla oli tarkoituksena saada sillan pakolliset kesäajan kunnostustyöt tehtyä räystäspääskyjen pesintärauhaa rikkomatta. Räystäspääskyhotelli, jossa on 20 puubetonipesää ja 10 pesäkehikkoa asennettiin paikoilleen 15.4.2020. 

Karhiniemen sillan remontin ajaksi sillan alle rakennetut väliaikaiset puiset kulkukäytävät tarjosivat räystäspääskyille vielä parempia pesänrakennuspaikkoja kuin itse silta ja niinpä uusi hotelli jäi ilman asukkaita. Remontin valmistuttua puiset rakenteet purettiin ja keväällä 2021 räystäspääskypopulaatio jatkoi pesintää vanhaan malliin sillan rakenteissa. Opetuksena tästä voimme todeta, että räystäspääskyt ovat erittäin kotipaikkauskollisia ja niin kauan kuin vanha pesäpaikka on olemassa niin sinne ne suunnistavat ja rakentavat pesänsä. 

Uusia räystäspääskyhotelleja perustettaessa on huomioitava pystytyspaikan välittömässä läheisyydessä olevat räystäspääskyn pesäpopulaatiot. Jos vanhaa rakennetta tai rakennusta, joka tarjoaa räystäspääskyille paikan pesänrakennukseen ei ole purettu tai mahdollisuutta rakentaa pesää siihen jollain muulla tavoin estetty niin alueen välittömään läheisyyteen on turha rakentaa hotellia. Jos taas tarkoituksena on tarjota räystäspääskyille lisää pesänrakennusmahdollisuuksia vanhan pesäpaikan tultua jo täyteen niin silloin uuden hotellin pystytys on oiva vaihtoehto.

Rakennan ja toimitan tilauksesta erikokoisia ja -mallisia räystäspääskyhotelleja.
Valmistan ja myyn suunnittelemiani räystäspääskyn ja haarapääskyn puubetonipesiä.
Puubetonipesien myynti!
Tiedustelut: Raimo Henriksson / 050 5981 770

info@puupioni.fi

Videot:

Elämää hotellilla 27.7.2019

Kevättä rinnassa, uusi hotelli vastaanottaa kesävieraat, 30.5.2018 Karuna (Sauvo)

Räystäspääskyhotelli: Iltalento 9.8.2018 Karuna (Sauvo)

Räystäspääskyhotelli: Aamulento 10.8.2018 Karuna (Sauvo)

Kuvat:

Kaffepaussi